<<< Į pradžią >>>   <<<English >>>    

„LIETUVOS MUZIEJAI“ 2004 m. Nr. 4

PARODOS IR RENGINIAI LIETUVOS MUZIEJUOSE 
(spalis – lapkritis – gruodis)

Lietuvos aviacijos muziejuje

Lietuvos aviacijos muziejaus filiale Vytogaloje spalio 4 d. vyko transatlantinio lakūno S. Girėno 111-ojo gimtadienio minėjimas. Apie lakūno gyvenimą ir jo veiklą pranešimą skaitė K. Lovčikas. Renginyje dalyvavo Upynos mokyklos moksleiviai, mokytojai.
Spalio 15 d. muziejuje vyko 2004 metų atviros Kauno miesto moksleivių stendinių modelių pirmenybės. Dalyviai varžėsi dviejose amžiaus grupėse: iki 14 metų ir nuo 14 iki 18 metų. Teisėjų komisija, kurioje dalyvavo vyriausiasis LAM fondų saugotojas Gintautas Pangonis, muziejaus direktoriaus pavaduotojas Remigijus Jankauskas bei labiausiai patyrę stendinio modeliavimo klubo „Sparnai 72“ atstovai, pateiktus modelius vertino pagal specialią balų sistemą. Dalyvavo 16 jaunųjų aviamodeliuotojų iš Kauno miesto ir Kauno apskrities mokyklų. Kai kuriems moksleiviams tai buvo pirmas viešas jų aviamodelių demonstravimas ir sugebėjimų išbandymas. Azartiškai nusiteikę buvo ne tik vaikai, bet ir žiūrovai. Už daugiausiai prisiminimų keliančius orlaivių modelius „sirgo“ ir gausiai susirinkę Lietuvos aviacijos veteranų sąjungos Kauno skyriaus nariai. Susumavus vertinimo rezultatus, jaunesniųjų grupėje nugalėjo Pauliaus Karčiausko modelis AH-64D, o vyresniųjų - Povilo Namavičiaus modelis „Hawk“100. Abu nugalėtojai - Kauno miesto moksleivių techninės kūrybos rūmuose veikiančio būrelio nariai. Renginio metu Kauno mokyklų moksleiviai turėjo puikią galimybę daugiau sužinoti apie aviamodelius bei aplankyti muziejaus ekspoziciją. Prizus visiems varžybų dalyviams ir nugalėtojams drauge su rėmėjais įsteigė LAM administracija, apdovanojimus jauniesiems aviatoriams įteikė LAM direktorius Algis Lapinskas.
Spalio 29 d. vyko renginys „Su padangių skėčiu“. Susitikimas su parašiutinio sporto meistrais. Renginį pradėjo muziejaus direktorius A. Lapinskas. Kauno parašiutininkų klubo atstovai papasakojo apie klubo šiokiadienius ir jo veiklą, K. Milišauskas atsakė į įvairius susirinkusios auditorijos klausimus. Renginio metu buvo pademonstruota video medžiaga apie parašiutininkus. Renginyje dalyvavo moksleiviai, aviacijos veteranai, muziejininkai.
Lapkričio 2 d. Lietuvos aviacijos muziejus organizavo mirusių aviatorių pagerbimą - padėtos gėlės ir uždegtos žvakutės Aviatorių memoriale, pakeltos vėliavos, grojo J.Naujalio muzikos mokyklos fleitininkės, pasisakė muziejaus direktorius A. Lapinskas, po to dalyviai pakviesti aplankyti muziejaus ekspoziciją. Susikaupimo ir rimties renginyje dalyvavo Birutiečių organizacijos narės, KOP karininkai, Aleksoto seniūnijos ir Aleksoto bendruomenės centro atstovai, aviacijos veteranai, muziejininkai. Tikimasi, kad mirusių aviatorių pagerbimo renginys taps tradiciniu.
Lapkričio 12 d. LAM paminėtos prof. Zigmo Žemaičio 120-osios gimimo metinės. Tai vienas iš Lietuvos aeroklubo steigėjų ir ilgametis jo pirmininkas, labai daug nuveikęs sportinės aviacijos vystymui. Iškili asmenybė - vienas iš Kauno Vytauto Didžiojo universiteto steigėjų (prof. Z. Žemaitis, prof. L. Vailionis ir prof. T. Ivanauskas), daugelio visuomeninių organizacijų ir komitetų įkūrėjas. Renginyje skaityti pranešimai, rodytos vaizdinės iliustracijos apie profesoriaus gyvenimą ir veiklą. Šiai progai buvo pagamintas fotoportretas. Dalyvavo profesoriaus duktė Irena Žemaitytė-Geniušienė, prof. J.Vailionio duktė, Lietuvos universitetų moterų asociacijos pirmininkė Danutė Vailionytė-Narkevičienė, LAK prezidentas atsargos plk. S.Murza, Karinių oro pajėgų vado pavaduotojas plk. lt. A. Leita, plk. lt. E. Raubickas, Kauno technologijos universiteto profesorių klubo atstovas - prof. V. Baltrušis, Vilniaus universiteto matematikų klubo doc. H.Jasiūnas, aviacijos veteranai, Aleksoto seniūnijos, Kauno aeroklubo atstovai. Renginio dalyviai išgirdo jaudinančių, įdomių kalbų, pasidalino prisiminimais, muziejus gavo dovanų - laiškų, medalių.
Lapkričio 19 d. vyko konferencija „S. Dariaus ir S. Girėno aerodromui - 90“. Konferencija prasidėjo gėlių padėjimu Aviatorių memoriale. Kiek vėliau vyko ekskursija po aerodromą, dalyviai galėjo apžiūrėti dirižablio angaro liekanas, naują skrydžių valdymo centrą, pakilimo taką, PGT ir aviacijos ekspozicijas. Konferencijoje dalyvavo veteranai, Kauno visuomenė, Karinių oro pajėgų, LAK atstovai. Perskaityti 5 pranešimai, parodyti archyviniai dokumentiniai video įrašai. Renginį inicijavo ir parėmė VšĮ „S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas“ direktorius V. Skučas.
Gruodžio 3 d. vyko renginys „Vienintelis naikintuvas“. Pirmojo lietuviškos konstrukcijos naikintuvo Dobi-3 80-mečiui paminėti. Pranešimą apie konstruktorių Jurgį Dobkevičių ir jo darbus skaitė aviacijos istorikas Gytis Ramoška. Klausytojai išgirdo apie pirmojo lietuviško Jurgio Dobkevičiaus konstrukcijos naikintuvo kūrimą ir skrydžius, jo didelį greitį ir pakilimo aukštį. Renginio metu buvo demonstruojamos archyvinės Dobi-3 nuotraukos ir muziejuje atkurtieji brėžiniai. Renginyje dalyvavo aviacijos veteranai, aviamodeliuotojai, KOP atstovai, muziejininkai.

© Lietuvos muziejų asociacija
© Lietuvos dailės muziejus
  Tinklalapis atnaujintas 2005.03.16