<<< Į pradžią >>>   <<<English >>>    

„LIETUVOS MUZIEJAI“ 2004 m. Nr. 4

PARODOS IR RENGINIAI LIETUVOS MUZIEJUOSE 
(spalis – lapkritis – gruodis)

Pasvalio krašto muziejuje

Pasvalio krašto muziejuje gruodžio 7 d. vyko Pasvalio miesto gimtadieniui skirti renginiai. Atidarytos trys parodos - kalėdinė mugė „Metai“, menininkų klubo „Rats“ paroda bei prakartėlių paroda (iš Rokiškio krašto muziejaus fondų).
Šiemetinėje parodoje dalyvavo per 80 kuriančių Pasvalio krašto žmonių. Šioje parodoje kiekvienas darbas originalus. Džiugios ir žaismingos nuotaikos suteikia įdomūs Reginos Kazlauskienės rankdarbiai - nertos varlytės ir varnelės, kurias autorė iš pradžių ėmė nerti savo anūkei. Kasmet parodai savo darbų pateikia skiautinių autorė Laima Trinkūnienė, kurią galima laikyti skiautinių pradininke Pasvalyje. Neįmanoma nepastebėti per visą parodų salę ištiesto įspūdingo ilgio, (per 12 metrų) rankomis išausto dailaus lininio audeklo, kurio autorė, garbaus amžiaus sulaukusi, žinoma audėja - Felicija Adamonienė. O kaip įdomu apžiūrinėti Emilijos Janušonienės sukurtus tautinius drabužius. Moteris juos pati ne tik audžia, parenka siūlus, raštus bet ir siuva. Ir visam šiam darbui jai teprireikia dviejų savaičių. Parodoje gausu nertų servetėlių, Emilijos Baldišienės megztų pirštinių, dailiai išmargintų įvairiausiais raštais, tarsi iš močiutės skrynios... Visko išvardinti net neįmanoma. Ši paroda ypatinga tuo, jog ji rengiama Pasvalio miesto gimtadienio proga, o žmonių sunešti rankdarbiai yra tarsi dovana miestui. Po iškilmingo atidarymo visi buvo pakviesti į jaunimo krikščioniškosios muzikos ansamblio „Via Christi“ (Šiauliai) koncertą.
Gruodžio 11 d. surengta literatūrinė šventė „Audžiau audžiau žodžių raštą“, per kurią pristatytos 2004 m. literatų išleistos knygos bei iš Pasvalio krašto kilusios Elzės Rauduvaitės knygos „Pamūšių sakmės“ ir „Vieversių laukas“. Renginyje dalyvavo klubo „Užuovėja“ literatai, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos pirmininkas K.Fedaravičius, koncertavo Joniškėlio etnografinis kolektyvas „Abrūsėlis“.
Gruodžio mėnesį Pasvalio krašto muziejuje buvo vedama specialiai adventui skirta edukacinė pamoka „Vidury dvaro meška karo“. Prie žibalinės lempos vaikai vijo siūlus, kočiojo skalbinius, kedeno vilnas, grūdo aguonas. Tarpukario Lietuvos kaimiečio drabužiais apsirengęs gaspadorius vaikams pasakojo apie vyriškus rudens darbus, o gaspadinė supažindino su namų buitimi, mokė adventinių darbų, būrimo. Pamokai įpusėjus, atėjo senis Kalėda su meška, vaikus pamokydamas kalėdinių šokių, dainų, žaidimų. Šią programą parengė muziejininkai Vytautas Stragis ir Gita Rachmančiukienė.
Vyko „Yamahos“ muzikos mokyklos kalėdiniai koncertai.
Gruodžio 30 d. buvo apdovanoti žymiausi Pasvalio rajono sportininkai.

© Lietuvos muziejų asociacija
© Lietuvos dailės muziejus
  Tinklalapis atnaujintas 2005.03.16