<<< Į pradžią >>>   <<<English >>>    

„LIETUVOS MUZIEJAI“ 2004 m. Nr. 4

PARODOS IR RENGINIAI LIETUVOS MUZIEJUOSE 
(spalis – lapkritis – gruodis)

Molėtų krašto muziejuje

Molėtų krašto muziejuje spalio 28 d. atidaryta juodosios keramikos darbų paroda. Jau septintus metus, kaip Molėtų krašte juodoji keramika siejama su Šeškauskais. Tautodailininkės mama Birutė ir dukra Lina šiemet tarptautinį seminarą organizavo sujungdamos tautodailininkų ir profesionalių keramikų patirtį su jaunatvišku ir moksleivišku smalsumu. Tad kartu su tautodailininkais ir menininkais iš Lietuvos, Estijos, Latvijos darbavosi ir ką tik Molėtų gimnaziją baigusios moksleivės. Seminaro tema buvo ne tik senoliškų puodynių lipdymas, bet ir ežero gyventojų kūrimas... Kadangi juodosios keramikos eksponatai įsitaisė ant parodų salės grindų, tad sienas mokytoja Lina Šeškauskaitė papuošė gimnazijos mokinių tapybos ir grafikos darbais.
Parodos atidaryme dalyvavusi Lietuvos kultūros ministerijos Etninės kultūros vyriausioji specialistė Irena Seliukaitė itin palankiai įvertino juodosios keramikos parodą. Per atidarymą koncertavo mišrus vokalinis ansamblis, kuriame dainuoja ir keramikė Lina ir jos sesuo Rūta, bei brolis Kęstas.
Penktus metus tęsiasi kultūrinio bendradarbiavimo ryšiai tarp Molėtų rajono ir Latvijos Lūdzos rajono savivaldybių. Jau tapo gražia tradicija įvairiomis progomis apsikeisti delegacijomis. Tarpusavio ryšiai stiprėja tarp meno kolektyvų, bibliotekininkų.
Latvijos nepriklausomybės dieną - lapkričio 18-ąją gražią dailės parodą molėtiškiams padovanojo Ludzos dailės mokykla. Tapybos darbų autorė dailininkė Iveta Ladusanė. Pati autorė pripažino, kad tai - dar dažais kvepiantys darbai, kurių dar nematė net ir Ludzos meno gerbėjai.
Po oficialaus parodos atidarymo krašto muziejuje svečiai Molėtų laisvalaikio salėje stebėjo respublikinio modernaus šokio konkursą.
Molėtų krašto muziejaus parodų salėje gruodžio mėnesį įsikurė Kijėlių specialiojo ugdymo centro auklėtinių darbelių, piešinių paroda. Parodos eksponavimo metu centro darbuotojos su darbelių autoriais susiieškojo kiekvienam eksponatui tik jam skirtą vietą. Pakalbintos centro darbuotojos sakė, kad nė neskaičiavo kiek darbelių sutilpo į nemažą parodų salę - svarbu, kad ji pilna, o darbai originalūs, atlikti įvairia technika, kiekvieną apsilankiusį įkvepia kurti artėjančių metų pabaigos švenčių sutikimui.
Nuo gruodžio vidurio krašto muziejuje keletą metų iš eilės veikia tradicinė edukacinė programa apie krašto populiariuosius Kūčių vakaro burtus. Į programą įtraukta Kalėdų eglės papuošimas rankų darbo žaislais.Šiais metais atstovavo Valerija Nagienė iš Čiulėnų. Ji atvyko į muziejų, nešina gyva egle ir pačios sukurtais nertais angelėliais, varpeliais, nertomis ir megztomis snaigėmis, įvairiais nykštukais. Tai mini Kalėdų eglės papuošalų parodėlė Molėtuose, kiekvienais metais įkvepianti vis naujais sumanymais

© Lietuvos muziejų asociacija
© Lietuvos dailės muziejus
  Tinklalapis atnaujintas 2005.03.16