<<< Į pradžią >>>   <<<English >>>    

„LIETUVOS MUZIEJAI“ 2004 m. Nr. 4

PARODOS IR RENGINIAI LIETUVOS MUZIEJUOSE 
(spalis – lapkritis – gruodis)

Lietuvos jūrų muziejuje

Spalio 1–31 d. vyko jau tradicine tapusi akcija „Spalis – šeimos mėnuo“, kurios metu tėvelis, atėjęs kartu su šeima – vaikais ir žmona – delfinų pasirodymus gali žiūrėti nemokamai.
Muziejuje atliekamas lankytojų tyrimas rodo, nustatyta tendencija, kad į muziejų dažniausiai su vaikais ateina mamos, o tėčiai leidžia laiką atskirai nuo šeimos. Rengdamas šią akciją, Jūrų muziejus pritraukdamas lankytojus siekia ne tik suteikti jiems gamtamokslinių, istorinių žinių unikalioje aplinkoje, bet ir stiprinti šeimos tradicijas. Juk spalis – jau tas mėnuo, kai už lango darganota ir šalta, o butuose šilumos dar nėra. Tad tegul tą šilumos stygių kompensuoja artimų žmonių, šeimos buvimas kartu.
Lapkričio mėnesį Vakarų laivų gamykla toliau padėjo Lietuvos jūrų muziejui restauruoti senuosius žvejybos laivus. Sutvarkius mažojo žvejybos tralerio metalinę konstrukciją, atstačius vairinę, pradėti plieninio tralinio boto korpuso valymo ir dažymo darbai.
Muziejaus direktorė Olga Žalienė džiaugėsi, kad Vakarų laivų gamykla neatlygintinai imasi sudėtingų darbų, kurie paprastai atliekami tik laivų remonto dokuose, o ne atviroje ekspozicinėje aikštelėje. Kadangi tenka prisitaikyti ir prie aplinkosaugos reikalavimų (laivų veteranų aikštelė yra Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijoje), todėl prieš pradedant smėliasrove valyti metalinius laivo paviršius, visas laivas buvo izoliuotas nuo aplinkos.
Šis tralinis botas pastatytas 1954 m. Vokietijos Demokratinėje Respublikoje, jų buvo naudojamas žvejybai Baltijos jūroje. 1978 m. „Baltijos“ žvejų kolūkis, kuriam ir priklausė šis laivas, padovanojo jį besikuriančiam Jūrų muziejui. Stovėjimas sausumoje laivui pražūtingesnis už plaukiojimą audringoje jūroje – per ketvirtį amžiaus surūdijo jo korpusas.
Panašaus remonto laukia dar vienas laivas veteranas – mažasis žvejybos traleris. Jeigu Kultūros ir sporto rėmimo fondas skirs lėšų šiam laivui sutvarkyti, tai jau kitą rudenį lankytojai matys atsinaujinusius visus tris laivus: vidutinį žvejybos tralerį „Dubingiai“ (jį neatlygintinai restauravo Vakarų laivų gamykla ir „Baltijos“ laivų statykla), mažąjį tralinį botą ir mažąjį žvejybos tralerį.
Jau tampa tradicija prieš Kalėdas Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume rengti delfinų terapijos paramos koncertą. 2004 m. į šventinį populiariosios klasikinės muzikos vakarą muziejus pakvietė gruodžio 18 dieną. Šio renginio iniciatoriai – Lietuvos LIONS klubų asociacija, o globėjas - Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.
Treti metai Jūrų muziejuje vyksta ypatingas vaikų ir delfinų bendravimas. Nuo spalio iki gegužės, kai pasirodymai rengiami tik savaitgaliais, delfinai mielai prima į svečius mažuosius ligoniukus. Nuo rugsėjo dešimt vaikų buvo priimta į nemokamus užsiėmimus.
„Mes norime, kad kuo daugiau vaikų galėtų padraugauti su delfinais, - sako Aida Raimonda Pečeliūnienė, viena iš koncerto „Kalėdos su delfinais“ iniciatorių. - Taip gimė mintis, pasitelkiant „LIONS“ klubų asociaciją, rengti labdaros koncertus. Juo labiau, kad kartu su delfinais galima sukurti tikrai įsimintiną šventę. Kartu siekiame suburti žmones, galinčius ir norinčius paremti delfinų terapijos programą“.
Labdaros koncerte skambėjo populiarios klasikos melodijos, jas atliko garsus smuikininkas Martynas Švėgžda fon Beckeris ir smuikininkų ansamblis, Klaipėdos muzikinio teatro dainininkai Joana Gedminaitė, Giedrė Zeicaitė, Deivydas Norvilas, gitaristas Eugenijus Jonavičius, „Žuvėdros“ šokėjai, Vilniaus mušamųjų ansamblis, Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos bigbendas ir kiti. Koncertą vainikavo pirotechnikos, fontanų ir delfinų šou.

© Lietuvos muziejų asociacija
© Lietuvos dailės muziejus
  Tinklalapis atnaujintas 2005.03.16