<<< Į pradžią >>>   <<<English >>>    

„LIETUVOS MUZIEJAI“ 2004 m. Nr. 4

PARODOS IR RENGINIAI LIETUVOS MUZIEJUOSE 
(spalis – lapkritis – gruodis)

Europos parke

Europos parke spalio 2 d. vyko italų skulptoriaus Massimo Ghiotti katalogo su plieninių skulptūrų, eksponuotų Europos parke, nuotraukomis, pristatymas. Europos parko erdvė suteikė išskirtinio žavesio plieniniams gigantams. Šios skulptūros jau pabuvojo įvairiose šalyse, ir kiekviena jų atrodo vis kitokia besikeiciančioje aplinkoje: žaluma suteikia skulptūrai vieną atspalvį, medžio draugija ar kalnų fonas - kitą.
Massimo Ghiotti kuriamos didelio mastelio poindustrinės skulptūros stebina klasikinės tradicijos ir šiuolaikiškos plastikos darna. Menininkas savo skulptūroms naudoja konstrukcijų detales, turinčias potencialią judėjimo galimybę - spyruokles, stūmuoklius, krano žnyples. Pramoninė skulptūrų estetika naujai įprasmina meno ir gamtinės aplinkos harmoniją ir savitai atliepia sparčiai atsinaujinančio Vilniaus modernizacijos siekius.
Europos parke garsaus italų skulptoriaus Massimo Ghiotti (g.1938) kūrinių paroda veikė liepos 1 d. - spalio 10 d. Eksponuota 10 plieno skulptūrų, sveriančių keliolika tonų, kurių aukštis iki 4 metrų. Vienas Massimo Ghiotti kurinių po parodos pasiliko pastovioje Europos centro muziejaus kolekcijoje ir visam laikui reprezentuos italų kultūrą tarp daugiau nei trisdesimties pasaulio šalių menininkų kūrinių.
Spalio 8 d. šiuolaikinio meno skulptūrų muziejuje po atviru dangumi įvyko skulptūros „Pagauk vėją“ atidarymas. Tai didžiuliai 4 m aukščio metaliniai lapai, kurie papūtus vėjui, sukasi aplink savo ašį. Atidaryme dalyvavo ir pats menininkas - Johannes Gerhardus Strijdom van der Merwe (g.1961 m.). Autorius save įvardina žemės menininku ir apie savo kūrybą kalba: „Žemės menas apima savyje viską - vėją, paukščius, kvapą, prisilietimą. Mano darbas neegzistuoja tol, kol aš viso to neatrandu. Gamtoje galimybės beribės, ir man smagu dirbti su medžiagomis, kurių atrodė neįmanoma panaudoti“. Menininkas studijavo Stellenbosh’o meno universitete (PAR), vėliau studijavo grafiką Olandijoje, skulptūrą Prahoje. Šio menininko skulptūros pastatytos Belgijoje, Olandijoje, Korėjoje, Turkijoje, Prancūzijoje ir kt. Jis yra surengęs eilę personalinių parodų ir yra kviečiamas į didžiausius Pietų Afrikos Respublikos festivalius.
Menininkui iš Pietų Afrikos Respublikos buvo suteikta unikali galimybė pastatyti savo skulptūrą Europos parke, kadangi jis laimėjo tarptautinį konkursą, kurį 2003 m. paskelbė šiuolaikinio meno muziejus po atviru dangumi „Europos parkas“ kartu su pakavimo ir ženklinimo paslaugų kompanija UAB „PakMarkas“, kuri ir pasiūlė temą, atitinkančią bendrovės filosofiją ir šūkį „Pagaukit vėją - supakuosim!“.
Konkursas sulaukė neabejotinos sėkmės: paraiškas pateikė 71 menininkas iš 25 pasaulio šalių. Menininkai pasiūlymus atsiuntė net iš tokių šalių kaip Iranas, Pietų Afrikos Respublika, Argentina, Bolivija, Peru. Jauniausia dalyvė 14 metų. Pateikta įvairių skulptūros projektų (eskizų, maketų, piešinių, nuotraukų) bei jų aprašymų. Džiugino menininkų išradingumas ir „pagauto vėjo“ suvokimo tematika: noras pagauti vėją tinklu, vėjo stiprybės ar jo galimybės skleisti nuostabią gamtos melodiją demonstravimas.
Europos parke pastatyta Johannes Gerhardus Strijdom van der Merwe skulptūra susideda iš 5 vertikaliai stovinčių metalinių lapų, gaudančių vėją. Viena lapo pusė negatyvas, kita atvirkščiai - pozityvas. Menininkas džiaugiasi, kad per eilę metų šie lapai pasidengs storu rūdies sluoksniu ir įgaus rudenišką nuotaiką.

© Lietuvos muziejų asociacija
© Lietuvos dailės muziejus
  Tinklalapis atnaujintas 2005.03.16