<<< Į pradžią >>>   <<<English >>>    

„LIETUVOS MUZIEJAI“ 2004 m. Nr. 4

PARODOS IR RENGINIAI LIETUVOS MUZIEJUOSE 
(spalis – lapkritis – gruodis)

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Centriniuose rūmuose spalio 8 d. surengta mokslinė konferencija, skirta dailininko Liudo Truikio 100-osioms gimimo metinėms. Joje pranešimus apie L. Truikį ir jo kūrybą skaitė garsūs mokslininkai: prof. habil. dr. Antanas Andrijauskas, dr. Giedrė Jankevičiūtė, dr. doc. Laima Šinkūnaitė, dr. Rasa Andriušytė-Žukienė ir kt. Prisiminimais dalinosi L. Truikio bičiuliai.
Spalio 8 d. atidaryta paroda „Scenos alchemikas“, skirta Liudo Truikio 100-osioms gimimo metinėms. L. Truikys išgarsėjo kurdamas dramos bei operos spektaklių scenovaizdžius, kuriuose novatoriškai sprendė jį dominusios menų sintezės problemas, originaliai siejo senųjų civilizacijų, Vakarų Europos bei lietuvių liaudies meno motyvus. Parodoje, be L. Truikio sukurtų dekoracijų eskizų, taip pat buvo pristatyta jo tapyba, sakralinės dailės kūriniai iš Kauno bažnyčių, dailininko kurti plakatai bei iliustruotos knygos.
Spalio 12 d. įvyko naujo ir unikalus teminių koncertų ciklo „M.K.Čiurlionio amžius“ pristatymas, kurio metu koncertavo pianistas Rokas Zubovas.
Lapkričio 6, 13, ir 20 d. buvo demonstruojama speciali filmų programa apie garsųjį menininką Liudą Truikį. Renginys skirtas dailininko 100-osioms gimimo metinėms.
Lapkričio 12 d. surengtas antrasis muzikinis vakaras iš koncertų ciklo „Čiurlionio amžius“. Koncerte skambėjo Leipcigo konservatorijos įkūrėjo Felikso Mendelssohno, Johanesso Brahmso dainos, M.K. Čiurlionio mokytojo Carlo Reineckes vokaliniai duetai. Muzikiniame vakare klausytojai išgirdo ir C. Reineckes mokinio Edvardo Griego, Salomono Jadassohno bei Maxo Regerio kūrinius fortepijoniniam duetui. Koncerte dainavo baritonas Giedrius Prunskus, sopranas Vida Miknevičiūtė fortepijoninius duetus programoje skambino Sonata ir Rokas Zubovai.
Gruodžio 7 d. įvyko parodos „Suomijos vėliavos“ atidarymas. Paroda supažindina lankytojus ne tik su oficialiomis Suomijos valstybine, tautine, karinėmis vėliavomis, bet su municipalinėmis, draugijų, organizacijų, šeimų vėliavomis.
Gruodžio 19 d. surengtas koncertas-susitikimas su kompozitoriumi iš Didžiosios Britanijos Lawrence Ball. Tai jau trečiasis susitikimas iš rudenį prasidėjusio koncertų ciklo „Čiurlionio amžius“. Šiame muzikiniame projekte klausytojai išgirdo paties L.Ball atliekamas fortepijonines kompozicijas bei išvydo kompozitoriaus sukurtų audio-vizualinių kompiuterinių kūrinių.

M. Žilinsko dailės galerijoje spalio 1 d. įvyko italų dailininko Massimo Ghiotti objektų parodos „Tvarka Erdvė Ritmas“ atidarymas. Parodoje buvo eksponuojami 1983-2003 m. skulptoriaus sukurti darbai.
Gruodžio 17 d. atidaryta Stasio Eidrigevičiaus paroda „Dailininkas ir jo modelis“. Visame pasaulyje garsus menininkas pristatė naujausius savo darbus. Pastaraisiais metais S.Eidrigevičius yra ypač domisi fotografija. Savo darbuose dailininkas ieško naujų techninių atlikimo ar eksponavimo būdų. S. Eidrigevičius šalia modernių savo darbų rodo ir ankstyvąsias fotografijas. Jas menininkas pradėjo kurti dar būdamas 14 metų. Dar vieną dailininko biografinį ir apmąstymų puslapį atveria instaliacija „Akvariumas“ - ant didžiulės plėvės autoriaus surašyti tekstai. Parodoje eksponuojamos kaukės arba veidai - ryškus dailininko originalumo ir išskirtinumo bruožas.

Paveikslų galerijoje spalio 1-3 d. šėlo CENTRAS4 - trečiasis multimedia meno ir muzikos festivalis. Jame muzikantai, grafikai, poetai, fotografai ir kiti kūrėjai sujungė įvairias meno formas ir pateikė savo idėjų. CENTRAS4 apėmė viską: tekstą, garsą, grafiką, muziką, vaizdą, judesį, verslą, meną, mokslą, pramogą, reklamą.
Spalio 7 d. įvyko edukacinės parodos „Menas + Menas bendrauti: TEKSTilė, 2004“ atidarymas. Joje dalyvavo 16 menininkų iš Kauno ir Vilniaus. Tai paroda, pristatanti tekstilės meną ir jo kūrėjus. Akcentuojant pagarbą tradicijai ir demonstruojant šiandieninį tekstilės meno išsivystymo, transformavimosi būvį, buvo pateikta plati šios meno srities amplitudė. O svarbiausia - visi parodos lankytojai buvo kviečiami įtraukti į kūrybinį procesą, tapti dailininkų bendraautoriais - pratęsti kūrinyje įkūnytas mintis, atlikti įvairias menines užduotis, žaidimus, akcijas.
Spalio 22 d. atidaryta tarptautinė šiuolaikinio meno paroda „Pataisos“ („Corrections“). Joje dalyvaujantys menininkai: Antanas Zabielavičius, Jonas Valatkevičius, Rokas Dovydėnas, Linas Liandzbergis, Saulius Dirsė, Aida Dirsė, Marion Roters, Nabila Irshaid pristatė fotografijos, keramikos, tapybos darbų.
Spalio 29 d. įvyko piešinių parodos iš Londono „Klaustukas. Laukti. Klaida. Suprato.“ atidarymas. Parodos dalyviai Paul Ryan ir Kate Davis, Lesley Sanderson ir Neil Conroy, Christine Hatt, Avis Newman, Kate Pelling, Tiziana Walker, Mairin Kelly, George Lamb, Linda Fardoe savo kūriniuose tyrinėja piešimo ribas.
Lapkričio 5 d. duris atvėrė Lietuvos ir Estijos menininkų tapybos paroda „Čia, bet ne dabar“. Joje savo kūrinius pristatė Jonas Gasiūnas, Linas Jablonskis, Eglė Ridikaitė, Aistė Kirvelytė, Kaido Ole, Marko Maetamm, Alice Kask, Tonis Saadoja, Maarit Murka.
Lapkričio 26 d. įvyko dailininko Tomo Gečiausko personalinės parodos „LT-3000“ atidarymas. Parodoje autorius pristatė fotografijos, video ir tapybos darbų.
Gruodžio 10 d. vyko atviras diskusijų vakaras „Menotyrininkas ir žiniasklaida“.
Gruodžio 16 d. atidaryta tarptautinė paroda „Nepakeliama realybė“.

A. ir P. Galaunių namuose lapkričio 5 d. prasidėjo dr. Anelės Butkuvienės paskaitų ciklas „Įžymios LDK moterys“. Pirmoji paskaita „Gedimino ir Kęstučio dukterys“.
Lapkričio 9 d. įvyko J. Naujalio muzikos gimnazijos moksleivių kamerinės muzikos koncertas iš ciklo „Rudens sonata“.
Lapkričio 10 d. koncertavo „Vyturio“ vidurinės mokyklos pianistai. Koncertas skirtas Pasaulinei jaunimo dienai.
Lapkričio 11 d. įvyko Ukmergės krašto poetės Reginos Pakėnienės ir žurnalisto Alfo Pakėno poezijos knygų pristatymas. Renginyje dalyvavo aktorė Inesa Paliulytė, poetai Eglė Perednytė ir Robertas Keturakis, jaunoji smuikininkė Agnė Jurgaitytė bei dainininkas Kazimieras Jakutis.
Lapkričio 17 d. surengtas J. Naujalio muzikos gimnazijos mokytojų B. Kumpikienės ir V. Kulvietienės moksleivių koncertas.
Lapkričio 18 d. koncertavo J. Naujalio muzikos gimnazijos pianistai.
Lapkričio 23 d. įvyko J. Naujalio muzikos gimnazijos bendro fortepijono skyriaus mokinių koncertas, skirtas B. Dvarionui ir D. Kabalevskiui atminti.
Lapkričio 24 d. koncertavo J. Naujalio muzikos gimnazijos fortepijono klasės moksleiviai.
Lapkričio 30 d. įvyko J. Naujalio muzikos gimnazijos mokytojų E. Andriuškevičienės ir D. Kiškienės fortepijono klasės moksleivių koncertas.
Gruodžio 1 d. koncertavo J. Naujalio muzikos gimnazijos mokytojos R. Šerkšnytės klasės mokiniai. Koncertas skirtas Baliui Dvarionui atminti.
Gruodžio 3 d. atidaryta dailininkės Sofijos Rickevičiūtės akvarelės ir tapybos darbų paroda „Gurkšniai iš šaltinio“.
Gruodžio 10 d.
įvyko dr. Anelės Butkuvienės paskaita „Sofija Alšieniškė-Jogailienė“ (iš paskaitų ciklo „Įžymios LDK moterys“).
Gruodžio 20 d. pristatyta Aušros Kargaudienės knyga „Dievai ir šventieji lietuvių etnokultūroje“.

Keramikos muziejuje spalio 20 d. atidaryta dailininkės Virginijos Ridikaitės-Laužadienės personalinė paroda „Aš sveikinu su tuo, kas per vėlai“.
Lapkričio 11 d. įvyko Japonijos fondo kilnojamosios parodos „Japonijos tradicinė keramika“ atidarymas. Ši unikali ekspozicija pristatė dabartinę ir tradicinę japonų puodininkystę bei keramiką.
Gruodžio 3 d. atidaryta keramikos paroda „Žemės Fragmentai“. Tai bendras japonų ir lietuvių keramikų projektas. Parodoje savo darbus demonstruoja Lietuvos menininkai, kurie susipažinę su archainės keramikos specifika bei išbandęi tradicinę japonų keramikos degimo krosnį - Anagamą.

© Lietuvos muziejų asociacija
© Lietuvos dailės muziejus
  Tinklalapis atnaujintas 2005.03.15