<<< Į pradžią >>>   <<<English >>>    

„LIETUVOS MUZIEJAI“ 2004 m. Nr. 4

PARODOS IR RENGINIAI LIETUVOS MUZIEJUOSE 
(spalis – lapkritis – gruodis)

Rokiškio krašto muziejuje

Rokiškio krašto muziejus Pasaulinės gyvūnijos dienos proga spalio 2 d. organizavo konferenciją, „Ekologiškas ūkis ir jo produkcija“. Pranešimus skaitė Žemės ūkio ministerijos, Veterinarijos akademijos, Panevėžio apskrities ir rajono savivaldybės specialistai.
Spalio 7 d. muziejaus menėje koncertavo Alytaus muzikos mokyklos moksleiviai. Rokiškio muzikos mokyklos direktorius A.Mikulėnas informavo, kad nuo spalio 1-osios prasidėjo Lietuvos muzikos mokyklų dienos Rokiškyje, alytiškių koncertas visuomenei - vienas iš šių dienų renginių.
Spalio 13 d. muziejaus menėje koncertavo Panevėžio muzikos mokyklos smuikininkų ansamblis ir solistai.
Spalio 22 d. muziejuje baigėsi XI-asis respublikinis medžio drožėjų darbų konkursas Lionginui Šepkai atminti. Trečią kartą per konkurso istoriją komisija išrinko ne vieną, o du laureatus - K.Striaupą iš Plungės ir J.Videiką iš Jurbarko. Jiems padadalinta 2 tūkst. 500 litų Rokiškio savivaldybės premija. Specialūs prizai, kuriuos įsteigė Rokiškio verslininkai, atiteko A.Araminienei iš Utenos - už plastikos nuoširdumą, V.Jackūnui iš Pasvalio - už formų skulptūrose plastiškumą, A.Lastauskui iš Marijampolės - už etnografinę tamatiką, A.Seibučiui iš Utenos atiteko „Rodos“ dailininkų kūrinys, J.Čepuliui iš Rokiškio - už skulptūrų jausmingumą. Žiūrovų prizas skirtas S.Nudui iš Telšių. Šis vienuolika metų gyvuojantis konkursas - retas reiškinys šalies kultūriniame gyvenime. Rokiškis kultūriniuose sluoksniuose neretai vadinamas drožėjų sostine ir diktuoja drožybos madas. Per dešimtmetį parodose dalyvavo 249 drožėjai iš visos Lietuvos. Tarp jų jau yra 12 L.Šepkos premijos laureatų.
Lapkričio 6 d. atidaryta Čekijos ambasados organizuota paroda „Čekijos grožis ir paslaptys“ Šiuolaikiškai įrengtuose stenduose pasakojama ir informuojama apie Čekijos istoriją nuo seniausių laikų iki šių dienų. Parodą pristatė pats Čekijos ambasadorius Lietuvoje P.Voznica.
Lapkričio 18 d. muziejuje pradėjo veikti dvi parodos. Pirmą kartą muziejuje atidaryta šiuolaikinės lenkų tautodailės darbų paroda. Be Rokiškio, ji buvo arba bus eksponuojama tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Šioje parodoje yra proga pamatyti pustrečio šimto eksponatų. Dalis jų būdingi ir lietuviams. Tai panaši drožyba, keramika, tapyba, karpiniai ir pynimas iš vytelių. Yra ir Lietuvai nebūdingų liaudies meno darbų - tapyba ant stiklo, dirbtinių gėlių iš popieriaus, kiek kitokios lovatiesės. Parodos organizatoriai viliasi, kad Lenkijos liaudies menininkų draugijos rinkinių ekspozicija rokiškėnams priartins šios šalies liaudies meną. Antra vertus po didžiausius Lenkijos miestus keliauja ir šiuolaikinė Lietuvos tautodailininkų paroda.
Iš ciklo „Mūsų kaimynų kūryba“ atidaryta biržietės S.Rožėnienės karpinių paroda. Po kelių dienų į muziejų susirinkusiems J.Tumo Vaižganto vidurinės mokyklos septintokams bei „Kraitės“ rankdarbių klubo moterims buvo surengtas susitikimas su karpinių specialiste. Vyko improvizuota mokinukų sukurtų karpinių paroda.
Lapkričio 22 d. įvyko Lietuvos karių dienos minėjimas. Dalyvavo rajono kariškiai, šauliai, jaunieji šauliai, rajono vadovai bei visuomenė. Lietuvos karių kovas priminė muziejaus direktorės pavaduotojas A.Kazulėnas. Šventės proga visus pasveikino savivaldybės administracijos direktorius V.Strazdas, priminė šiandien neramumų kamuojamose pasaulio vietose taiką saugančius karius iš Lietuvos. Karius sveikino pasienio policijos, rajono policijos komisariato, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai. Koncertavo Rokiškio kolegijos dainininkai ir muzikantai.
Gruodžio 13, 14, 18 ir 22 d. pirmą kartą muziejuje vyko Aukštaitijos vaikų ir jaunimo šventė „Kalėdų žvaigždės“. Šį muziejininkų parengtą projektą finansavo Kultūros ministerijos Etninės kultūros ir regionų kultūros projektų rėmimo programa. Šventės metu vyko keletas koncertų. Pasirodė Panevėžio kolegijos Rokiškio filialo atlikėjai, vaikų muzikos mokyklos moksleiviai, jaunimo roko grupė „Paradox“ ir Panevėžio moksleivių namų muzikinio lėlių teatro aktoriai su spektakliu „Kodėl per Kalėdas sninga“ ir gitaristų ansamblis. Vyko Rokiškio moksleivių kūrybos ir darbo centro moksleivių darbų paroda.
Gruodžio 16 d. prasidėjo VII prakartėlių paroda. Pristatyta per 80 darbų nuo mažulyčių iki žmogaus dydžio figūrų iš Vilniaus, Alytaus, Jonavos, Kauno, Utenos, Ignalinos, Biržų, Pasvalio, Kupiškio, Varėnos, Rokiškio ir kitų Lietuvos miestų. Jas kūrė ir garsūs menininkai, dalyvavę parodose Amsterdame, ir Rokiškio psichiatrijos ligoninės sustiprinto režimo skyriaus pacientai. Viena prakartėlė - Ž.Karkausko, tokia įspūdinga ir didelė, kad buvo pastatyta ant muziejaus laiptų, kaip didžiausia Kalėdų puošmena. Kiti parodos eksponatai, kaip ir pernai, išdėstyti kluone prie muziejaus. Unikali paroda, kurią rengia tik Rokiškio muziejus, Lietuvoje prieš Kalėdas tampa vis labiau žinoma, reikalinga, atvežama vis įdomesnių darbų. Šių metų pavyzdys parodė, kad dalyvauja įvairiausių profesijų ir pomėgių žmonės.
Gruodžio 15 d. dailininkų klubas „Roda“ dovanojo rokiškėnams netradicinę Kalėdinę dovaną - parodą „Rokiškėnai“, kurioje pristatė per 70 žaismingų ekslibrisų. Nė viena Rokiškyje surengta paroda nebuvo sulaukusi tokio pasisekimo kaip ši. Pasirinkdami žmones, kuriems kūrė miniatiūras, dailininkai orientavosi į vietos verslininkus, politikus, kultūros veikėjus, menininkus, savo draugus. Delikačiai sukurtos miniatiūros iš Rokiškio kilusioms įžymybėms. Aktorė V.Mainelytė simbolizuoja tobulą moterį, o Premjeras A.Brazauskas - tvirtą ąžuolą. Dievdirbiui L.Šepkai paveikslėlis sukurtas sekant primityviais jo drožiniais. Bene pirmą kartą dailininkai sulaukė to, ko tikėjosi ir norėjo - atėjo net tie, kurie paprastai į parodas nevaikšto. Ši idėja gali pasiteisinti bent porą metų, nes dar yra pakankamai neįamžintų personažų, kuriems verta sukurti ekslibrisus.
Gruodžio 17 d. muziejuje buvo surengtas rajono verslininkų asociacijos labdaros vakaras „Verslininkai - vaikams“. Vakaras surengtas antrą kartą. Pernai aukcione buvo pardavinėjami Moksleivių kūrybos ir darbo centro Dailės skyriaus auklėtinių darbai, o šiemet aukcionui savo darbus pateikė dailininkų klubo „Roda“ nariai. Nuo kiekvieno parduoto paveikslo dailininkai paaukojo 15 - 30 procentų gautos sumos. Per vakarą verslininkai surinko per 4 tūkst. litų Pernai verslininkų papaukoti pinigai atiteko Moksleivių kūrybos ir darbo centui bei muzikos mokyklai. Už skirtas lėšas pastaroji nupirko tris smuikus. Šiemet nuspręsta paremti neasocialias šeimas, kurios sunkiai verčiasi.
Gruodžio 31 d. muziejaus menėje įvyko tradicinis, paskutinis metų koncertas „Naujųjų belaukiat“.

© Lietuvos muziejų asociacija
© Lietuvos dailės muziejus
  Tinklalapis atnaujintas 2005.03.16