<<< Į pradžią >>>   <<<English >>>    

LIETUVOS MUZIEJŲ KELIU ŠIEMET KELIAVO 54 TŪKSTANČIAI SMALSUOLIŲ
 

Baigiamojo šių metų renginio Lazdijų krašto muziejuje akimirkos

2014 m. rugsėjo 16 d. Lazdijuose baigėsi keturis mėnesius po visą Lietuvą vingiavęs ir į įvairius renginius kvietęs „Muziejų kelias“. Ši muziejininkų iniciatyva gimė 2012-aisiais – Muziejų metais – ir jau trečią kartą kvietė gimtojo krašto pažinimo ratan įsitraukti ir mažą, ir seną.

Šiemet „Muziejų kelias“ „Atrastieji lobiai ir įmintos paslaptys“ gegužę prasidėjo Valdovų rūmuose. O rugsėjo 16 d., aplankęs visus penkis Lietuvos etnografinius regionus – Aukštaitiją, Žemaitiją, Pamarį, Dzūkiją ir Suvalkiją – pasibaigė Lazdijų krašto muziejuje žymaus dailininko Vytauto Kasiulio parodos „Rojaus sodai“ atidarymu bei Lietuvos muziejų asociacijos konferencija, skirta šių metų „Muziejų kelio“ rezultatų suvedimui, aptarimui ir pasidalinimui gerąja patirtimi.

„Muziejų kelias“ šiemet užsuko į 59 muziejus, kuriuose buvo surengta daugiau nei 100 renginių, sudominusių rekordinį lankytojų skaičių – net 54 tūkstančius.

– Šie skaičiai rodo „Muziejų kelio“ augimą ir brandą, muziejininkų gebėjimą organizuoti tokius renginius, kurie pritraukia vis daugiau lankytojų, – džiaugiasi Lietuvos muziejų asociacijos vadovas Raimundas Balza. – Itin svarbu tai, kad šio kelio renginiai nesikoncentruoja tik didžiuosiuose miestuose, jų geografija labai plati, skatinanti keliauti, pažinti ir iš naujo daug kam atrasti Lietuvą.

„Muziejų kelio“ iniciatyva šiais metais žengė į naują etapą: ja pradėtas penkerių metų Lietuvos „Muziejų kelių“ ciklas, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Šio kelio sklaida  fiksuojama specialiai šiai sukakčiai skirtoje knygoje.

Šių metų kelio renginius vienijo atradimo tema, supažindinanti su Lietuvos muziejuose sukauptomis archeologinėmis vertybėmis, kurios atidengia ir baltų kultūrą, ir krikščioniškąją Lietuvą. Muziejininkai pristatė lankytojams surastus rankraščius, įmintus įvairių kultūros vertybių atsiradimo, jų įgijimo slėpinius, naujausius tyrimus, restauravimo darbus.

2012 m. Lietuvos muziejų asociacija surengė pirmąjį nacionalinį kultūrinio turizmo plėtros projektą – Lietuvos „Muziejų kelią“, atitinkantį Europos Tarybos kultūros kelių programos strategiją. Tąkart jame dalyvavo 87 Lietuvos muziejai, pristatę 147 išskirtinius renginius, kuriuose apsilankė beveik 29 tūkst. lankytojų.

2013 m. Lietuvos „Muziejų kelio“ projektas „1863 m. sukilimo istorinė atmintis“ buvo skirtas šio sukilimo 150-osioms metinėms. Projektu pavyko įprasminti ir paviešinti sukilimą menančius eksponatus, sukauptus Lietuvos muziejuose, pristatyti vertingiausią informaciją apie sukilimą, jo atminimo ženklus: buvo rengiamos parodos, ekspozicijos, edukacinės programos, ekskursijos, konferencijos ir kitokie kultūriniai renginiai, leidiniai, vaizdo projektai. Pernai „Muziejų keliu“ ėjo jau 50 tūkst. lankytojų.

Kitais metais Lietuvos „Muziejų kelias“ plėtos liaudies meno grožio temą, o 2016 m. juo bus populiarinami dvarai ir juose sukauptos vertybės. 2017 m. „Muziejų kelias“ sujungs tuos muziejus, kurie puoselėja su Vasario 16-osios kūrėjais ir puoselėtojais susijusias vertybes, o paskutiniais ciklo metais, 2018-aisiais, ši iniciatyva skatins apmąstyti ir šiuolaikiškai išreikšti svarbiausius Lietuvos Respublikos laimėjimus tarpukario laikotarpiu.

Šią Muziejų asociacijos iniciatyvą realybe pavertė Lietuvos kultūros tarybos parama.

Dėl papildomos informacijos prašome kreiptis:
Nika Puteikienė, Lietuvos „Muziejų kelio“ „Atrastieji lobiai ir įmintos paslaptys“ viešinimo koordinatorė,
Tel.: 8 46 490751, 8 671 55567
Dėl kontaktinės informacijos prašome kreiptis:
Lolita Valužienė, LMA atsakingoji sekretorė, tel.: +370 5 2790918, 8-684-23404 arba el. paštu: muzasoc@gmail.com

Edukacinės dirbtuvės Kauno pilyje (Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr.)

„Muziejų naktis“ LDK Valdovų rūmuose (Nacionalinio muziejaus LDK Valdovų rūmai archyvo nuotr.)

Panevėžio kraštotyros muziejaus archeologinė paroda ir edukacinė programa (Panevėžio kraštotyros muziejaus archyvo nuotr.)

© Lietuvos muziejų asociacija
© Lietuvos dailės muziejus
  Tinklalapis atnaujintas 2014.09.18